BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Oltenia

Alte mancaruri traditionale

Salata de vinete

Ingrediente: 1,500 kg vinete, 200 ml ulei, 800 g ardei gras, 150 g ceapa, 500 g rosii, 50 ml otet (facultativ), 20 g sare. Vinetele si ardeii se coc pe plita (gratar), se curata de pielita si se lasa sa se scurga. Vinetele curatate se toaca marunt pe un fund de lemn, de preferat cu un satâr de lemn, apoi se freaca împreuna cu uleiul, otetul si sarea pâna se obtine o pasta compacta. Ceapa se curata si se taie marunt. Vinetele se pun pe platou sau pe farfurie într-o forma placuta, alaturi se aseaza ardeii intregi, feliile de rosii si ceapa.

Tochitura moldoveneasca

Ingrediente: 400 g fleica, 400 g muschi porc, 200 g ficat porc, 200 g - 100 g rinichi , 3 g piper, 2-3 catei usturoi, 50 g untura, sare. Carnurile se taie în bucatele, se presara cu putina sare si se pun sa se prajeasca într-o cratita cu untura. Când s-au rumenit, se adauga vinul, piperul si usturoiul pisat. Se mai lasa câteva minute pe foc, apoi se poate servi. Tochitura se serveste cu salata de varza murata, preparata cu ulei si boia de ardei, si cu mamaliga.

Mititei (mici)

Ingrediente: 1 kg carne tocata de vita cu 20% grasime, 200 ml supa vaca. Se ia ca masura o lingurita de 5 ml: 5/4 cimbru pudra, 3/4 piper, 5/4 enibahar, 3/4 coriandru, 1 chimen, 1 lingurita de suc de lamâie sau otet, 7/4 bicarbonat, 1 ulei, 1 capatâna usturoi. Linguritele nu trebuie sa fie cu vârf. Toate condimentele trebuie sa fie pisate bine. Se amesteca împreuna cu carnea cu toate condimentele. Se piseaza usturoiul si se amesteca împreuna cu supa. Se stinge bicarbonatul cu sucul de lamâie. Se amesteca carnea cu bicarbonatul stins si mujdeiul. Se umezesc mâinile si se fac micii. Ies cam 20-24 de bucati. Se lasa o noapte la frigider. Se fac pe gratarul încins, la jar si se servesc cu pâine si mustar.

Papanasi

Se amesteca bine 250 g de brânza de vaca împreuna cu 3-4 linguri de gris, doua oua, o lingurita de zahar, coaja rasa de la o lamâie si putina sare. Se uda mâna si se iau din compozitie bucati cât o nuca de mari. Se rotunjesc, se dau prin faina, se aplatizeaza si se apasa cu degetul pe mijloc facându-se câte o gropita. Se pun la fiert în apa clocotita cu sare. Când se ridica deasupra se iau cu o spumiera si se scurg bine. Se servesc imediat , cu smântâna, dulceata si zahar deasupra.

Pastrate din vremuri imemorabile, obiceiurile populare pastreaza traditia neamului fiind transmisa urmasilor. Alaturi de datini si obiceiuri ce se întâlnesc în general în folclorul românesc se întâlnesc în comuna daca în forme specifice de manifestare, nuante de multe ori greu de sesizat, care vadesc contributia creatoare a oamenilor de pe aceste locuri la folclorul românesc.