Strigoiul
Noaptea de Sfântul Andrei este considerata o noapte potrivita pentru vraji si farmece. Tot acum este si momentul sa se ia masuri de precautie pentru a preîntâmpina raul provocat de duhurile necurate care vin spre a-i speria pe cei vii. Demonii si spiritele ce nu si-au gasit odihna (strigoii) vin cu puteri sporite si fac necazuri oamenilor, afecteaza fertilitatea pamântului si a animalelor. În noaptea de “santandrei”, oamenii evita sa iasa pe ulitele satelor, iar baietii si fetele se strâng si pazesc usturoiul.
Cel mai temut în noaptea de Sfântul Andrei este strigoiul. Acesta e un mort ce nu si-a gasit odihna, si care este condamnat sa rataceasca noaptea prin lume.
Pe lânga acestia, exista si “strigoii vii”, în special femei batrâne care, în noaptea de Sfântul Andrei se ung cu untura pe talpi si ies prin horn, pentru a se lupta cu strigoii morti. Oameni îi pot recunoaste a doua zi, dupa urmele si zgârieturile de gheare de pe fata. Dar si acestia au puteri malefice: daca nu gasesc cu cine sa se razboiasca, merg pe la casele oamenilor sa-i sperie. Oamenii se apara cu ajutorul usturoiului, care î alunga pe necurat. Ei freaca usile si zavoarele cu usturoi si îsi înfunda hornurile, pentru a-i împiedica pe strigoi sa intre în casa.