Descantecul
Este o specie a literaturii populare ritmate continānd formule magice care, acompaniate de practici corespunzatoare, serveau de obicei ca auxiliar al medicinii primitive. Descāntecele sunt o forma īnca vie de folclor: multi sunt cei care īsi aduc aminte de descāntecele de deochi la care au asistat - ca spectatori sau chiar "beneficiari" - īn cazul unor dureri de cap sau stari de slabiciune aparute din senin si practicate, de obicei, de persoane īn vārsta, poate chiar membri ai familiei.
Īmpartasirea acestui mestesug catre "profani" se efectueaza, īn general, cu multa prudenta de catre descāntatoare, caci acestea risca sa li se ia darul de a-l practica. Pe de alta parte, descāntecele trebuie demistificate din dorinta ca acestea sa iasa din sfera simplei superstitii populare deoarece sunt unul din izvoarele importante, pretioase si pure pentru istoria si limba poporului nostru.
Multi sustin ca deochiul exista, e real si l-au trait si au trait si reversul: descāntatul de deochi, si care este la fel de real si efectiv, vorba strabunicilor, iti ia cu māna. Se spune ca daca simti ca esti deochiat si nu ai pe cineva lānga tine care sa te descānte, atunci trebuie sa spui "Tatal nostru" si... trece. Dar, obiceiul spune ca e mai bine ca deochiul sa ti-l ia o persoana cu leac. Se spune ca īti ia deochiul asupra lui, de aia are leac! Dupa ce ti se ia deochiul, adica dupa ce ti s-a spus "Tatal nostru" sau descāntecul, trebuie sa schimbi locul īn care stateai.
Alte superstitii legate de deochi sunt urmatoarele:
*Copiii nu trebuie lasati sa se uite īn oglinda pāna la vārsta de un an, caci se pot deochia singuri.
*Un usturoi prins cu o ata rosie la gātul sau la caciulita copilului fereste de deochi.
*Ca sa fie ferit de deochi, copilul nou nascut trebuie cāntarit īnainte de a i se face prima baie. Dar atentie: nu trebuie spus nimanui greutatea copilului.
*O ata rosie prinsa la īncheietura māinii copilului sau chiar a unui animal alunga deochiul.
*Orice obiect de aur purtat la gāt, la ureche sau la māna atrage energia negativa a deochiului, deci are efectul de a feri.
* Se spune ca daca te doare puternic capul din senin, casti īn continuu, fara sa-ti fie somn, daca īti curge sānge din nas sau ai stari de voma fara motiv, daca ti se congestioneaza fata, īti tiuie urechile si ai temperatura din senin, ai putea fi deochiat.
Cuvintele descāntecului nu se īnvata si nu trebuie sa ti se spuna, ci se fura.Asta daca vrei ca descāntatul tau ulterior sa aiba efect. Se mai spune ca persoanele cu leac īti pot spune chiar ce este persoana care te-a deochiat: femeie sau barbat si chiar litera cu care īncepe numele persoanei.
Īn folclorul romānesc, carbunele este un element des folosit īn descāntat. El este utilizat atāt pentru calitatile lui terapeutice, fiind un absorbant, cāt si pentru cele magice, leac universal de deochi. "E leac cenusa si funinginea, ca bate prin lemnele din padure vāntul", sustine o descāntatoare din Fagaras. Alte obiecte cu care se descānta ca sa ameninte boala si deochiul, ca sa le izgoneasca: fus, matura, cutit, foarfece, pieptene, ac, secera, sapa, lingura, topor, grebla, furca. Si plantele sunt agenti activi alun, busuioc, cānepa, matraguna, salcie, mac, usturoi.