Icoane pe sticla si lemn
Icoanele pictate pe sticla au constituit o continuare fireasca a dragostei oamenilor pentru Dumnezeu si frumos. Cea mai veche icoana pe sticla dateaza din secolul XVIII si a fost descoperita īn Transilvania. Primul centru unde taranii au pictat astfel de icoane a fost Nicula, un sat mic din judetul Cluj. Īn acest loc era o manastire cu o biserica de lemn unde localnicii veneau sa se roage la o icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria (pictata īn 1694).
Arta icoanelor pe sticla a urmat trei directii principale: interpretari dupa frescele manastirilor si gravurile vechi, replici dupa icoanele traditionale si imagini īmprumutate din obiceiurile si ocupatiile locale. Marea frumusete a icoanelor romānesti pe sticla consta īn special īn cromatica acestora, ce confera o armonie de culori.
Un alt centru special īn care aceasta forma a artei traditionale si religioase se manifesta, se īntālneste īn Transilvania, īn localitatea Laz (judetul Alba) unde s-a afirmat o scoala populara de arte unde se īnvata si se practica pictura pe sticla.
Sub raportul continutului, pictura icoanelor pe lemn are izvoare comune pentru toate cele trei regiuni istorice: Transilvania, Moldova si Tara Romāneasca, fiind legate direct de conceptia artei de traditie bizantina si orientala.