Masti populare
Pentru a se apara de inexplicabil, de plasmuirile temerilor sale, omul a luptat prin mijloace materiale si spirituale pe care le-a socotit mai eficace si ca rezultat a inventat un instrument magic, menit sa-l protejeze: masca. Vatra satului este scena pe care se desfasoara jocurile populare cu masti, spectatori fiind membrii colectivitatii. Pentu crearea mastilor exista diverse tehnici (sculptura, colorare, modelaj etc.), folosindu-se o gama larga de materiale (blana de capra, oaie, nutrie, iasca, lemn, tabla de arama etc.).
Mastile se folosesc īn cadrul unor ritualuri ale fertilitatii, ale chemarii ploii, vānatorii sau īn dansuri ritualice si reprezinta personaje din mitologia populara si din folclor.
Jocurile cu masti se desfasoara īn anumite momente ale anului (Craciun, Anul Nou, Rusalii) sau cu ocazia unor evenimente definitorii pentru viata omului.
Mastile sunt ramasite ale unei lumi stranii, simbolice, care se pierde din ce īn ce īn lumea industrializata de astazi.
Personificānd spirite ale stramosilor, animale ale ecosistemului local sau animale fantastice, spirite ale vegetatiei, ale apei, mastile populare si activitatile īn care ele sunt implicate reprezinta un mod de viata, ce se pierde īn negura veacurilor, un mod de viata pe care gāndirea omului modern nu-l mai poate īntelege.