BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Oltenia

Ouale rosii

Oul simbolizeaza Universul, ca generator de viata. Românii înrosesc si decoreaza oua la Paste, transformând acest obicei într-un mestesug artistic rafinat.

Se spune ca prin cojile sale, oul de Paste aduce frumusete, sanatate si belsug.

Ouale rosii de Pasti nu pot lipsi de pe masa nici unui bun crestin la aceasta sarbatoare.

Legendele crestine leaga simbolul oualor rosii de patimile lui Iisus. Se  spune ca atunci când Iisus a fost batut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au  transformat în oua rosii. Si se mai spune ca Sfânta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, a adus niste oua într-un cos, care s-au însîngerat stând sub cruce. Se povesteste ca dupa ce Iisus a fost rastignit, rabinii farisei au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei ar fi spus: "Cînd va învia cocosul pe care-l mâncam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va învia si Iisus". Nici nu si-a terminat bine vorbele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a început sa bata din aripi.

Rastignirea si învierea reprezinta eterna legatura dintre moarte si viata, asa precum  renaste natura în fiecare primavara, când se reia ciclul vietii. Oul, el însusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii, al vesniciei. În traditia populara româneasca se crede ca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: ele vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie.

Putini stiu ca este interzisa aruncarea cojilor de oua rosii la întâmplare sau la gunoi. Cojilor li se da drumul pe o apa curgatoare, anuntându-se astfel ca, la o saptamâna dupa Pastele crestinilor, va sosi si Pastele blajinilor.

În anumite zone din Moldova, ouale rosii sau cojile lor se folosesc ca simbol al fertilitatii si de aceea se pun la radacina copacilor, a florilor, în straturile semanate. În zonele de câmpie, cojile de oua rosii se îngroapa în gradina si se mai folosesc la împodobirea Caloianului (o figurina din lut ars, cu ajutorul careia se invoca ploaia pe timp de seceta). Ouale de Pasti frumos pictate se pastreaza peste an, la icoane, ca pilda a maiestriei si creativitatii fiecarei familii. În Bucovina, din ouale sfintite la Pasti se pastreaza câteva bucati, iar albusul solidificat se transforma într-o pulbere care se foloseste pentru diverse vatamaturi. Se spune ca pulberea respectiva poate alunga durerile de ochi, chiar si albeata. La sate, ouale se coloreaza cu ajutorul vopselurilor obtinute pe cale naturala, din plante.